Hur arbetar en sprängare?

Publicerad av Upplands Bergentreprenad

Det är vanligt att man behöver göra sig av med berg som är i vägen för byggprojekt. Då kan man anlita en sprängare – det vill säga ett proffs som tillsammans med sina kollegor spränger bort berget.

Hur arbetar en sprängare?

En sprängare är anställd på ett företag som erbjuder bergsprängning. Precis som det låter så är bergsprängning ett sätt att avlägsna berg på. Kort sagt fungerar det så att man borrar strategiska hål i berget och stoppar in sprängmedel i dem. På så vis kan man spränga berget i mindre beståndsdelar för att enkelt kunna schakta bort dem.

Det finns dock mycket saker man måste tänka på innan en bergsprängning. Bland annat måste intilliggande fastigheter och mark besiktigas eftersom bergsprängningen resulterar i vibrationer som potentiellt kan vara skadliga för omgivningens infrastruktur.

Mer att tänka på innan man anlitar en sprängare

Eftersom bergsprängning är komplext bör man verkligen försäkra sig om att man anlitar ett kompetent företag med duktiga sprängare. Då det finns flera företag som erbjuder bergsprängning är det inte alltid busenkelt att hitta rätt. Ett bra tips är att kolla efter referensarbeten eller liknande. Att ta en titt på dessa är ett jättebra sätt att lära sig mer om arbetet och få en inblick i vilka typer av projekt de utfört. Det är även jättebra att ta kontakt med tidigare kunder. Kontakta oss på Upplands Bergentreprenad så kan du vara säker på att du hittar rätt företag för din bergsprängning.


Kontakta oss på Upplands Bergentreprenad